Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

• SPIRITISMI •

Spiritismi (lat. spiritus, ’henki’) tarkoittaa käsitystä, jonka mukaan meedioiksi kutsutuilla henkilöillä on kyky ottaa yhteys vainajien henkiin.

Usko henkiolentoihin on erittäin vanha uskonnollinen käsitys. Ihmiset uskoivat, että erilaisilla luonnonesineillä kuten puilla, vuorilla, taloilla jne. oli henki. Usko kuolleiden ihmisten henkiin on ollut laajalle levinnyttä.

Spiritismin alkuvaiheet

Tarkemmin spiritismillä tarkoitetaan vuonna 1848 alkanutta uskonnollista liikettä, jonka saivat aikaan Maggie (1838–1893) ja Catherine Fox (1841–1892) Hydesvillestä, New Yorkista. Liikkeestä käytetään myös nimitystä spiritualismi, vaikka filosofiassa termillä on toinenkin, paljon laajempi merkitys. Foxien talossa oli alkanut kuulua ihmeellistä rapinaa ja tömistelyä, jotka tyttöjen äiti tulkitsi henkien ääniksi. Pian perheen tyttäret keskustelivat talossa murhatun henkilön sielun kanssa.

Tyttöjen vanhempi sisko Leah vei Maggien ja Katien Yhdysvaltojen-kiertueelle, ja spiritualismi alkoi levitä niin Amerikassa kuin Euroopassakin. Erityisesti ensimmäisen maailmansodan jälkeen liikkeen merkitys kasvoi, kun ihmiset halusivat ottaa yhteyttä edesmenneisiin läheisiinsä. Kannatusta lisäsi kuuluisien henkilöiden kuten fyysikoiden Sir William Crookesin ja Sir Oliver Lodgen sekä biologi Alfred Russel Wallacen myönteinen suhtautuminen. Erityisen suuri merkitys liikkeen leviämiselle oli kirjailija Sir Arthur Conan Doylen "lähetystyöllä". Jo 1800-luvun lopussa tämän liikkeen alkulähteet paljastuivat kuitenkin huijaukseksi: Maggie Fox myönsi, että sisarukset olivat itse tuottaneet ääniä muun muassa vetämällä narun päässä olevaa omenaa portaikossa sekä naksauttelemalla jalkojaan ja käsiään.

Ihmiset eivät kuitenkaan reagoineet tyttöjen toivomalla tavalla: he eivät yksinkertaisesti pitäneet mahdollisena että tytöt olivat huijanneet kymmeniä vuosia jäämättä kiinni. Monissa istunnoissa oli ollut läsnä suuri joukko tiedemiehiä, eivätkä tytöt olleet istunnoissa edes liikahtaneet. Koska tyttöjä oltiin tarkkailtu istunnossa tarkasti, olettivat jotkin huijausta todennäköisemmäksi sen, että tytöt olisivat ilmoittaneet olevansa huijareita saadessaan tarpeeksi julkisuudestaan. Myöhemmin siskokset peruivat tunnustuksensa, mutta lisäsivät, etteivät halua olla mukana enää minkäänlaisissa istunnoissa.

Ilmiöt

Spiritististä istuntoa johtaa meedio (latinankielen medius = keskellä oleva), jonka uskotaan pystyvän välittämään sanomia kuolleilta henkilöiltä, jotka yleensä ovat kysyjän sukulaisia tai tuttavia. Henget voivat puolestaan tuottaa fysikaalisia ilmiöitä kuten koskettamista, liikkumista ja ihmisiin tai esineisiin vaikuttamista. Fyysisten ilmiöiden aikaansaaminen yleensä edellyttää hengen jonkin asteista materialisoitumista, josta saattaa jäädä jäljelle fyysistä ainetta, eli ns. ektoplasmaa.

Myös yhteydenotto kuolleisiin julkisuuden henkilöihin on suosittua. Elokuussa 1972 eräs lehti kertoi Marilyn Monroen ilmestyneen eräässä istunnossa ja ilmoittaneen, että hän olisi vielä elossa, jos hän olisi pysynyt avioliitossa Joe DiMaggion kanssa. Lisäksi hän sanoi, ettei hän tehnyt itsemurhaa.

Ajatuksen voimalla ilmaan kohoaminen eli levitaatio on myös yksi spiritistien suosima ilmiö. -Wikipedia

 

 

Foxin sisarukset

 

 

 

 

Omia ''Spiritismi'' - kokemuksia

 

En itse ole koskaan 'kunnolla' spiritismiä ole kokeillut, koska ei oo kamuja, jotka suostuis. ;) Olen kuitenkin parin kaverin kanssa kokeillut näitä peilin edessä:

- Bloody Mary. Klassikko, jonka melkeen jokainen tietää. Mene peilin eteen ja toista 'Bloody Marya' niin kauan, kunnes näet verisen tytön/nuoren naisen. Hänet tunnistaa myös pitkistä tummista hiuksista ja punaisista verenhimoisista silmistä.

- Riiviö. Sama juju kuin Bloody Maryssa, mutta sano 3-5 kertaa riiviö peilin edessä, niin eteesi ilmestyy riiviö, eli joku demonin kaltainen kiusanhenki.

- Musta nainen. Heitä vettä peiliin, ja sano kovaäänisesti 'musta nainen', peiliin pitäisi ilmestyä nainen mustilla pitkillä hiuksilla. Naista on puukotettu jonnekkin paikkaan, en muista minne, mutta kun teimme tämän näin selvästi naisen puukotettuna. Saattaa toimia myös, jos kirjoitat peiliin 'musta nainen' vedellä. Tämä on lähtenyt Romaniasta, joka on tunnettu vamppyyreistaan, joten kyseessä saattaa olla vamppyyri.

©2019 Paranormaali - suntuubi.com